Skip links
< All Topics
Print

Πληροφορίες για ασθενείς που υποβάλλονται σε σαφηνεκτομή

Άφιξη στην κλινική

Προσκομίστε τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που σας έχει συνταγογραφήσει ο αγγειοχειρουργός σας, ότι αγωγή λαμβάνετε και ενημερώστε για το ιατρικό ιστορικό σας στο νοσηλευτικό προσωπικό που θα κάνει την εισαγωγή σας. Θα χρειαστεί να γίνει προ-εγχειρητικός έλεγχος με βασικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Στον θάλαμο, ο αγγειοχειρουργός σας θα σας ζητήσει να μείνετε όρθιοι για λίγα λεπτά για να σημειώσει τους κιρσούς σας με μαρκαδόρο. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν για την αναισθησία για αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τυχόν απορίες στον αναισθησιολόγο που θα περάσει να σας δει πριν την επέμβαση. Η συγκεκριμένη επέμβαση χρήζει νοσηλεία μίας ημέρας αν και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να λάβουν εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Η επέμβαση

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Γίνονται μικρές τομές στη βουβωνική περιοχή και κάτω από το γόνατο από τις οποίες αφαιρείται η βασική επιφανειακή φλέβα του κάτω άκρου. Σε περίπτωση παρουσίας κιρσών, γίνονται μικρές τομές για την αφαίρεση τους. Οι τομές είναι μικρές και δεν αφήνουν σημάδι. Μπορεί να χειρουργηθούν ταυτόχρονα και τα δύο πόδια εφόσον υπάρχει ένδειξη. Στο τέλος τοποθετούνται αυτοκόλλητες γάζες, ελαστικοί επίδεσμοι και φοριέται η κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Εξιτήριο

Την επόμενη μέρα γίνεται αλλαγή του τραύματος και επανατοποθετούνται οι κάλτσες τις οποίες χρειάζεται να τις φοράτε συνεχώς για τις πρώτες 3 ημέρες και μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας για το επόμενο 20 ήμερο μέχρι να απορροφηθούν οι μελανιές και οι εκχυμώσεις και υποχωρήσει το οίδημα. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά την δεύτερη μέρα αλλάζοντας στη συνέχεια τις βρεγμένες γάζες. Για το πρώτο διάστημα καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη κούραση και ορθοστασία, να κάνετε συχνούς μικρούς περιπάτους και να κάθεστε με τα πόδια σε ανάρροπη θέση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός σε ένταση και μπορεί να υφεθεί με ήπια αντιφλεγμονώδη. Για 10 με 15 ημέρες θα λαμβάνετε επίσης αντιπηκτική αγωγή.

Γενικές οδηγίες

Αποφύγετε την οδήγηση για την πρώτη εβδομάδα. Θα πρέπει να μπορείτε να πραγματοποιείτε απότομο φρενάρισμα χωρίς πόνο ή δυσφορία. Μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες και σε  γυμναστική μετά την πρώτη εβδομάδα ανάλογα με το πως νιώθετε και πόσο βαριά ήταν η φλεβική σας ανεπάρκεια. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από περίπου 7-20 ημέρες ανάλογα με το πόσο ορθοστασία και φυσική κόπωση περιλαμβάνεται σε αυτήν. Είναι πιθανό να μην εξαφανιστούν όλοι οι κιρσοί μετά το χειρουργείο. Επίσης η υποτροπή των κιρσών μπορεί να εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 30%. Συχνή άσκηση, απώλεια βάρους  και προφυλακτική χρήση ελαστικής κάλτσας μικρής συμπίεσης μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την επανεμφάνιση κιρσών.

Πιθανά συμβάντα

Εκχυμώσεις, αιματώματα μπορούν να εμφανιστούν συχνά μετά την επέμβαση. Αιμορραγία είναι σπάνια και συνήθως ελέγχεται και σταματάει με πίεση στο σημείο και ανάρροπη θέση του άκρου. Φλεγμονή του τραύματος είναι εξαιρετικά σπάνια και μπορεί να αντιμετωπισθεί με λήψη αντιβιωτικής αγωγής. Επίσης σπάνια εμφανίζεται μούδιασμα στην περιοχή των τομών  από τραυματισμό μικροσκοπικών δερματικών νεύρων. Οι τομές χρειάζονται αρκετό καιρό για να επουλωθούν πλήρως. Παρόλλο που λαμβάνονται όλα τα μέτρα υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 0.5% εμφάνισης θρόμβωσης στο εν τω βάθει δίκτυο (DVT) το οποίο μπορεί να επιπλακεί με πνευμονική εμβολή (1 στους 1000). Γενικά η σαφηνεκτομή κατατάσεται στις «ελαφριές» ασφαλείς επεμβάσεις με γρήγορη αποκατάσταση και πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στον ιστό.
Explore
Drag